Jesus

Vem är Jesus? För att lättare förstå det ska vi gå tillbaka till jordens början.

En perfekt skapelse
När Gud skapade jorden och människan var allt till en början väldigt bra. Alla de problem som idag finns på jordensåsom krig, svält och fiendskap fanns inte. Människan hade allt hon behövde för att leva. Hon fick frukt att äta, djur att umgås med och en partner av motsatt kön att leva med och älska. De första människorna, Adam och Eva, kunde umgås med Gud ansikte mot ansikte, så som du och jag umgås med våra vänner.

Syndafallet
Men så valde människan att gå sin egen väg, bort ifrån Guds vilja och beskydd. Människan frestades att gå emot Guds befallning och ville själv bli lik Gud. Detta brukar kallas syndafallet.

Gud hade nämligen förbjudit människan att äta från ett speciellt träd i Edens lustgård: trädet med kunskap om gott och ont. Om människan åt av det trädets frukt skulle hon få kunskap om och gott och ont, och synden skulle släppas lös i världen.

Synd
Bibeln säger att alla människor har syndat och att ingen av oss är god. Vi är egoistiska och sätter för det mesta oss själva i första rummet, och Gud sätter vi helst i sista rummet, om inte Gud själv griper in och förändrar våra hjärtan. Dessutom ser inte Gud endast till våra gärningar, utan även hjärtat som ligger bakom gärningarna. Det betyder att du kan göra rätt sak, men med fel motiv. Du kanske låter bli att ljuga, men inte av kärlek till din nästa, utan av rädsla för att bli upptäckt. Låt oss konstatera att vi är ljusår från de perfekta skapelser vi en gång var i Edens lustgård.

Alla som har syndat är skyldiga inför Gud, eftersom vi har brutit mot Hans lag. Vi är syndare som förtjänar ett rättvist straff. Bibeln vittnar om att straffet är fruktansvärt och evigt. Guds standard är perfekt, och han kommer inte att släppa in något i sitt himmelrike som inte är gott. Men Gud vill inte att vi ska gå förlorade, och det är nu Jesus kommer in i bilden.

Jesus
För att lösa problemet med synd sände Gud sin Son, Jesus Kristus, till världen för att rädda oss genom att offra sig själv och därmed ta straffet för våra synder. Det gjorde Han när han dog för oss på korset och sedan uppstod igen. Alla de synder som vi dagligen gör oss skyldiga till, betalade Han priset för, för att vi ska kunna få ett nytt evigt liv; ett liv där vi återigen får vara med Gud ansikte mot ansikte. 

Om du har gjort ett brott och åkt fast för det, och sedan ska dömas i domstolen, kommer du aldrig undan ditt straff genom att säga ”jag ska bättra mig” eller ”jag har gjort mycket annat som är gott” – i alla fall inte om domaren är rättvis. Nej, ditt brott förtjänar ett straff. Men eftersom Jesus betalt priset för ditt straff, kan du gå fri ifall du tar emot gåvan.  

Det är alltså inte på grund av vår egen duktighet som vi blir frälsta och slipper undan helvetet samt får ett evigt liv, utan på grund av Guds gränslösa nåd. Det är det här som är grunden i det kristna budskapet, att Gud har räddat oss till evigt liv genom att offra sin egen son Jesus Kristus.

”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” Johannesevangeliet 3:16

Nu är vägen öppen till Gud igen! Han ska nämligen skapa en ny himmel och en ny jord för alla sina barn att vara i, när den här jordens tid är slut. En ny skapelse helt enkelt, där de som blir frälsta får leva för evigt.

Hur blir man då frälst?
Att bli frälst innebär alltså att bli räddad av Jesus, bort från helvetet och in i himmelriket. Bibeln vittnar om att vi blir frälsta genom tron på Jesus Kristus.

Vi kan inte prestera oss till frälsning, utan det är som sagt genom tron vi blir frälsta. Vi måste omvända oss från vår synd och låta Jesus tvätta bort den så att vi kan ikläda oss Hans rättfärdighet, genom att tro på Honom och låta Honom bli vår nye ägare och Herre. Någon har sagt att tro stavas ”beroende”. Förlita dig på Honom och inte på dig själv.

Att leva som kristen
Som kristen lever du i en underbar relation med Gud, Han som skapat dig. Vi får tillhöra den levande Guden. Att du blir kristen betyder inte att alla dina problem försvinner eller att livet kommer bli underbart, men det betyder något oerhört mycket viktigare, nämligen att du blir frälst och får del av Guds godhet. Vi ska inte samla våra skatter här på jorden, utan vi gör klokare i att samla dem i himmelriket, som varar för evigt.

Våra hjärtan ska vara villiga att följa Jesus och vi ska låta Honom regera över våra hjärtan. Vi behöver se oss själva som barn till Gud och inse att vi är fullkomligt odugliga att göra oss förtjänta av himmelriket, vilket gör att vi måste ta emot himmelrikets gåva genom tron på Jesus. Vi behöver vila i att vår frälsning inte beror på oss själva, utan på Honom, och vi behöver även underordna oss vår kärleksfulla Fader, såsom barn gör.

Kristen tro handlar alltså inte om att lagiskt följa ett gäng regler för att få komma till himmelriket, utan om att ha en relation med den levande Guden och leva i Hans kärlek, och låta Honom förvandla ens hjärta på djupet.

Detta är givetvis väldigt allvarlig och viktigt, eftersom det handlar om liv och död: evigt liv eller evigt straff.

Om ni har några frågor om Gud eller kristen tro så får ni gärna mejla mig, men räkna inte med att jag har svaret på allt.