Varifrån hämtar du din energi?

I vintras gick jag förbi skylten på bilden ovan och tänkte med en gång att jag skulle skriva ett inlägg om den på bloggen. Jag tycker nämligen att den är väldigt talande för vad samhället vill få oss att tro, att vi borde hämta vår energi i en massa materiella ting. I det här fallet handlar det om energidricka. Är du trött? Ja, då ska du trycka i dig ett par koppar kaffe eller en och annan Red bull, så blir du pigg igen.

Hämta av Guds energi
Men jag tror verkligen inte att vi som är kristna borde låta oss luras av den reklamen. Nej, vi ska hitta en stabil och bra energikälla som inte tar slut efter bara någon timme, nämligen Gud. Är du trött och hängig kan det förvisso bero på väldigt många olika saker, allt från dålig sömn till en dålig dag på jobbet. Men allt för ofta går vi runt med saker som tynger våra hjärtan, som blir till ok vi går och släpar på, och så känner vi oss trötta och matta. Och då är det allt för lätt hänt att vi tänker: ”Aha, en energidricka är lösningen på mitt problem!”. Men det håller inte! När ruset har lagt sig är du lika trött igen.

Så kom istället med dina bekymmer till Gud. Han kan lyfta av dig tunga bördor. Det är till honom du ska gå när något tynger ditt hjärta. För när du gör det, blir du fri på riktigt och inte bara för tillfället. Och bara genom att lyssna till Hans ord, och handla efter dem, så bygger du ditt hus på en stadig grund.

En stadig grund
Detta, att bygga ditt hus på en stadig grund, gäller så många andra delar av livet också. Var hittar du din trygghet? Var någonstans har du din glädje? Svaret bör vara: hos Gud! Själv kämpar jag med detta mycket, för ju mer jag bygger mitt hus på klippan ”Gud”, desto stadigare blir mitt hus. Med det sagt vill jag inte säga att det är fel att känna glädje i vänner, eller att känna trygghet i ens partner, och liknande. Men frågan vi borde ställa oss är, på vilken grund bygger jag? Håller mitt hus för en häftig storm? Håller mitt hus ens för en lite extra jobbig dag? Det är en bra idé att börja kämpa för att bygga ditt hus på en stadig grund. Amen.

”Var och en som kommer till mig och hör mina ord och gör därefter, vem han är lik, det skall jag visa er. Han är lik en man som byggde ett hus och grävde djupt och lade grundvalen på klippan. Och då en vattenflod kom, störtade sig vågen mot huset, men den kunde inte skaka det, eftersom det var grundat på klippan. Men den som hör och inte gör, han är lik en man som byggde ett hus på marken, utan någon grund. Och floden störtade sig mot det, som genast föll och förödelsen blev stor för det huset.” Lukasevangeliet 6:47-49