Var inte oroliga

”Därför säger jag er: Bekymra er inte för ert liv, vad ni ska äta eller dricka, och inte för er kropp, vad ni ska klä er med. Är inte livet mer än maten, och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar: De sår inte, de skördar inte och samlar inte heller i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem. Är inte ni värda mycket mer än de?

Vem är den bland er, som med sin omsorg förmår lägga en aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på liljorna på marken, hur de växer: De arbetar inte, inte heller spinner de. Men jag säger er, att inte ens Salomo i all sin härlighet var så klädd som en av dem. Om nu Gud klär gräset på marken, vilket i dag finns till och i morgon kastas i ugnen, skulle han då inte mycket mer göra det med er, ni klentrogna?

Därför ska ni inte vara bekymrade och säga: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med? Efter allt detta söker ju hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Men sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt detta också.

Bekymra er därför inte för morgondagen, för morgondagen ska ha sina egna bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” Matteusevangeliet 6:25-34

Våra bekymmer
Är inte detta en av svenskens största utmaningar, att inte bekymra sig för morgondagen? Alltid finns det något att oroa sig över. Vi bekymrar oss över våra jobb, vår ekonomi, våra relationer, och inte minst över oss själva. Vi lever nämligen i en tid då att lida av kontrollbehov är det normala, och självförverkligandet står högst på prioriteringslistan. Allt ska kretsa kring oss; våra liv och vår förmåga att klara morgondagen. Inte undra på att vi är oroliga.

Därför är det så underbart befriande när Bibeln ger oss en helt annan bild av verkligheten: Slappna av, det handlar inte om dig.

Gud har omsorg
Gud har omsorg om dig som förtröstar på Honom, för du är Hans barn. Gud, som är en god Fader, har lovat att försörja dig ifall du söker Hans rike och Hans rättfärdighet. Du kommer att klara morgondagen med hjälp av Gud!

Låt mig förtydliga att detta inte innebär att alla som söker Guds rike får leva i överflöd och ha underbara liv. Bibeln säger inte: Kom till Gud och bli stark, lycklig och framgångsrik. Jesus säger att var dag har nog av sin egen plåga. När du kommer till Gud blir du alltså inte av med alla dina plågor. Men Bibeln säger: Kom till Gud, Han allt du behöver vad som än händer.

Gud vill nämligen att vi ska vara beroende av Honom. Han vill att vi ska vara starka i Honom, och inte i oss själva. Det finns inget bekymmer som är för stort för Gud, och som inte Han kan ta hand om.

Så sök Guds rike! Sök Hans rättfärdighet! Och förtrösta på att Han är allt du behöver för att klara morgondagen.