Syndare är vi allihopa

Att alla människor gör fel ibland är nog en uppfattning som de flesta svenskar delar. Men visste du också att alla människor är syndare som i sig själva inte förtjänar att ta del av det goda som Gud har?

Varför?
När Gud skapade människan, skapade Han henne till att leva i gemenskap med Honom, och inte till att vara individer som är starka i sig själva. Han gjorde oss beroende av Honom, för att vi skulle leva under hans beskydd och kunskap. Men snart därefter hände det vi kan läsa om i Bibeln, som kallas för syndafallet: människan blev frestad av djävulen att själv bli den som kan avgöra vad som är gott och ont och att inte längre vara beroende av Gud. Frestelsen fick människan på fall och hon valde att göra tvärt emot vad Gud hade befallt människan: hon åt av trädet med kunskap om gott och ont, som Gud hade förbjudit henne att göra. (Första Moseboken 1-3)

Sedan den dagen, då människan valde att gå bort från Guds beskydd, har synden varit en del av världen, vilket vi lätt kan se om vi sätter TV-nyheterna. Krig, kaos, konflikter, ondska, våld…

Guds nåd
Men Gud gav sig inte. Trots att människan hade valt bort Gud, ville Han ge henne en till chans att välja Honom. Det var därför Han sände sin enfödde son Jesus Kristus till att dö på ett kors och själv ta straffet för våra synder, så att de som tror på Jesus kan få evigt liv. Är det inte ett evangelium värt att predika?

”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. För Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” Johannesevangeliet 3:16-17

Beroende av Gud
Därför är alla människor beroende av Gud! Utan en tro på Jesus Kristus kan du aldrig bli befriad från din synd, och om du inte blir befriad från synd kan du aldrig komma in i himmelriket, för i himmelriket får ingen synd existera. Och syndare är vi allihopa, hur mycket vi än försöker att inte synda – det är bara att svälja det faktumet.

Frälsningen
När vi tar emot Jesus i våra liv och vill börja följa Honom, händer något fantastiskt: vi blir rensade från vår synd – inte på grund av våra egna prestationer, utan endast tack vare Guds nåd. Det är därför ingen kan komma och säga: ”Jag har varit en duktig människa som har hjälpt många människor. Därför förtjänar jag ett evigt liv!” Nej… I dig själv är du bara en svag syndare! Men med Guds frälsning blir du helt fri från synd och får gå in i det eviga livet.

”Ty här finns ingen skillnad. Ty alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga genom hans nåd, genom den befrielse som finns i Kristus Jesus,” Romarbrevet 3:23-24

Jesus till Herre
Att tro på Jesus innebär också att vi behöver omvända oss från det som är ont, för att istället följa Jesus. Vi måste förneka oss själva och låta Jesus vara Herre över våra liv.

”Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig.” Matteusevangeliet 16:24

Det är något som Gud hjälper oss med! I vår egen kraft klarar vi inte av att följa Jesus och helga oss till Honom, men med Guds Helige Andes kraft och hjälp är det fullkomligt möjligt. Därför behöver vi kapitulera inför Gud och säga: ”Gud, jag är så svag i mig själv! Hjälp mig!”. Det är ifrån Gud vi ska hämta vår kraft och styrka.

”Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat, och ni skall finna ro för era själar. Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt. Matteusevangeliet 11:29-30