Kan Gud bli arg?

Ja, detta är en intressant fråga som vi har stor anledning att kolla närmare på. Är det så att Gud kan bli arg? Om Gud är kärleksfull och älskar oss människor, kan han då bli arg på oss?

Vi ska titta på några bibelord:

För Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet håller sanningen tillbaka.” Romarbrevet 1:18

De väckte Guds vrede genom sina gärningar, och en hemsökelse bröt ut bland dem.” Psaltaren 106:29 (Svenska Folkbibeln ’98)

”Judarnas påsk var nu nära, och Jesus gick upp till Jerusalem. Och han fann i templet dem som sålde oxar och får och duvor, och även växlarna som satt där. Då gjorde han en piska av rep och drev ut allesammans ur templet, med får och oxar, och slog ut växlarnas pengar och välte omkull borden. Och han sa till dem som sålde duvor: Ta bort detta härifrån. Gör inte min Faders hus till ett handelshus. Då kom hans lärjungar ihåg det som står skrivet: Nitälskan för ditt hus har förtärt mig.” Johannesevangeliet 2:13-17

Det är alltså tydligt i Bibeln att Gud kan bli arg. Både i gamla- och i nya testamentet hittar vi exempel på Guds vrede. Man kan då fråga sig varför. Varför blir Gud arg på sina människor som Han har skapat? Har vi inte fått lära oss att Gud är god och snäll?

Gud missförstådd?
Låt mig först säga: Ja, Gud är god! Men jag tror att Gud många gånger blir missförstådd i vår tid. Antingen tänker vi att Gud är en snäll nallebjörn som inte blir arg på oss hur mycket ondskefulla handlingar vi än gör – inte minst har vi lätt att tänka så om Jesus. Eller så tänker vi att Gud är en fruktansvärt sträng gud som sitter uppe i himlen och letar fel på oss, och när han funnit ett så straffar han oss genast. (Båda bilderna är givetvis överdrivna för tydlighetens skull.)

Dessa uppfattningar om vem Gud är, är vad jag kan förstå av Bibeln fel. Gud är kärleksfull och full av nåd och förlåtelse, men det utesluter på intet sätt att Han kan bli arg.

Guds vrede och människors vrede
Vi människor har ofta lätt att förknippa ilska och vrede med okärleksfulla situationer. Kanske minns du någon gång då dina föräldrar var arga på varandra och bråkade, eller någon gång när du grälade med din man eller hustru. Det finns många situationer då vrede endast bryter ner människor och deras relationer. Vrede och ilska är ofta bara till fördärv i våra mänskliga onda hjärtan.

Men Guds vrede är inte densamma som vår vrede. Om vi tänker efter så vore det egentligen väldigt konstigt om Gud inte kunde bli arg! Ja, tänk dig att din man/hustru kommer till dig för att berätta att han eller hon varit otrogen. Inte rycker du väl på axlarna och säger: ”äh, det är lugnt älskling”? Nej, om du älskar din partner blir du antagligen väldigt upprörd, även om du kanske vill förlåta honom/henne senare.

Gud är kärleksfull och inte likgiltig, och Han kan därmed bli arg. Bibeln säger att Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet håller sanningen tillbaka. Det är kanske inte den versen i Bibeln vi går till när vi syndat och vill ha tröst – men den finns!

Är Gud arg på mig?
”Men är Gud arg på mig då?”, kanske du tänker. Och hur är det, ska vi går runt och vara rädda för Guds vrede? Huruvida Gud är arg på dig eller inte är inte min sak att avgöra. Men istället för att gå runt och vara rädd för Guds vrede, tycker jag att du ska omfamna Hans kärlek till dig! Helt enkelt: om du känner dig träffad av Romarbrevet 1:18 som jag citerade tidigare, så omvänd dig till Jesus och tro på Honom. Guds förlåtelse och barmhärtighet är stor, större än vad vi anar, och Han vill att du ska få del av den. Självklart ska vi ha respekt för Gud, men varför gå runt och vara rädda när vi istället kan omvända oss till Honom och bli förlåtna?