Jacob Sternkrans: ”Varför valde jag att gifta mig ung?”

Hej alla läsare på kristuslever.se! Mitt namn är Jacob Sternkrans. Jag är en sprallig och glad kille på 19 år som har en stor passion för Gud och andra människor, samt älskar min fru Annie av hela mitt hjärta.

Tack till Felix som låter mig gästblogga här, är väldigt tacksam för att få dela mina tankar med er här.

Till en början hade jag ingen aning om vad jag skulle skriva om, då det finns så otroligt mycket att säga om min tro, om Gud, om Jesus. Men jag visste att jag var tvungen att välja någonting specifikt, någonting som jag var säker på att Gud ville att jag skulle skriva om. Så igår kväll under ett kvällsmöte frågade jag Jesus vad Han tyckte att jag skulle skriva om. Och under mötet så fick jag det till mig, som ett kall från den Helige Ande, att jag skulle skriva om varför jag valde att gifta mig så ung.

För att ni ska förstå vad det innebär att gifta sig för en kristen, eller ja, för alla egentligen, så måste jag först berätta vad Guds Ord har att säga om det hela. Vi kan t ex titta vad det står i Matteus 19:5-6: ”

“Därför skall en man lämna sin far och mor och hålla sig till sin hustru, och de två skall vara ett kött. Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt.””

Vad står det här, för att lägga ut texten? Jo det står helt enkelt att vi ska lämna våra föräldrar för att istället leva tillsammans, och inte heller leva frånskilda från varandra utan till och med vara ett kött. Vi är alltså ständigt sammanfogade på något sätt. Och dessutom får vi inte lämna varandra, eftersom Gud har fogat oss samman.

Varför valde jag då det här, undrar ni? Varför binda sig till någon sådär? Vill du inte ha en egen fri vilja, Jacob? Svaret är (förmodligen) till er förvåning – nej, det vill jag inte. Jag kommer till det senare i inlägget.

Enligt bibelordet som vi nyss läste i Matteusevangeliet står det att vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt. Det betyder att vi har slutit ett förbund med Gud. Ett heligt förbund, där vi lovar inför varandra och inför Gud att vi kommer att älska varandra i nöd och i lust – i resten av våra liv. “Men det kan man väl göra även fast man inte gifter sig, det är väl ändå bara en fin tradition?” Jo, visst är det en fin tradition, men det är mer än så. Innan man gifter sig så har man inte lovat inför Gud, om att alltid älska varandra under alla livets förhållanden. Man har inte genomgått den väsentliga processen som ger välsignelse och beskydd från Jesus. Gud har helt enkelt inte (helt och hållet) fogat en samman med ens partner än. Så därför är giftermålet en viktig del i att få Guds välsignelse över ens förhållande.

Trots att jag bara har varit gift i en månad nu ungefär, så väljer jag att se på mitt och Annies äktenskap som Jesu relation till sin församling. Efesierbrevet 5:25, 28:

“”Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den…. […] På samma sätt är mannen skyldig att älska sin hustru som sin egen kropp. Den som älskar sin hustru, älskar sig själv.””

Jag tror att det finns något otroligt vackert i att gifta sig ungt. Inte bara det att man lovar bort hela sitt liv till den personen man älskar mest, utan att man även växer tillsammans, både som personer och i sin tro. Vi får gå igenom flera av livets olika faser tillsammans och upptäcka världen tillsammans. Jag ser ingen anledning med att vänta flera år med att gifta mig när jag ändå är myndig och känner att jag hittat helt rätt. För helt ärligt så kunde det inte blivit bättre.

Ni undrar säkert fortfarande varför jag inte vill ha en egen fri vilja? Och svaret på den frågan är att jag vet att min egen vilja och mitt eget sätt att tänka och resonera alldeles för många gånger är förgängligt. Jag vet att jag kan gå fel och att jag lätt gör fel saker som inte är bra för mig. Men när man blir frälst och tar emot Jesus så händer det något inom en. För mig hände detta under vintern mellan 2014 och 2015, då jag började gå till min nuvarande församling Amazing Life i Borås. Jag tog under en Gudstjänst valet att låta Jesus bli Herre över mitt liv – och det var det absolut bästa jag någonsin kunde göra. Bibeln säger det i  2 Kor 5:17

“Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”

Och med “det nya” så syftar man här på livet med Jesus. Man blir förlåten alla sina missgärningar (synder) och blir född på nytt som en helt ny människa i Jesus Kristus. Man blir frälst, räddad från sitt tidigare livs synder. Därför fick jag lära mig att Guds vilja alltid är fullkomlig och att det Han gör genom mig är Hans perfekta vilja genom mig som är operfekt. Men får det mig att må dåligt och att se ner på mig själv för att jag ofta tänker dumma saker eller för att jag ofta gör fel? Nej absolut inte! Det gör mig lycklig, för att jag vet att trots mina fel så älskar Jesus mig villkorslöst och förlåter mig så länge jag omvänder mig till Honom. Relationen till Jesus har fått mig att känna så otroligt stor frid. Joh 8:36 säger:

“Den Sonen gör fri han är verkligen fri”

Därför vet jag att vill Jesus att jag ska gifta mig så vill jag inget annat än att göra det, för att jag vet att det är det är bra för mig. I Rom 8:28 står det:

“Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter Hans beslut.”

Så i stor kärlek till Gud och till min hustru valde jag att lova dem båda att aldrig lämna Annie. För att jag vill kunna vara en stöttepelare för henne när livet är svårt och någon att glädjas med när det är lättare. I nöd och lust helt enkelt.

Tack för mig!


Bibelöversättningen som använts är Svenska Folkbibeln ’98.