Jacob Sternkrans: Omvändelse

Hej Kristuslever.se! Kul att träffas igen.

Jag får tacka Felix för att nu för andra gången få förmånen att gästblogga och skriva mina tankar. Stort tack!!

Någonting som verkligen kliat i mitt hjärta det senaste har varit ordet omvändelse. Det har alltid funnits med i mina tankar, men den senaste veckan har det verkligen vuxit sig stort i mitt hjärta och jag upplever att Gud vill att jag ska dela med mig av detta.

Kom till Jesus direkt
För att få lite kontext på det hela så vill jag börja med att dela en grej som hände nu i höstas som berörde mig mer än vad jag trodde att det skulle göra. Jag var vid ett tillfälle på besök hos en vän till mig som inte är kristen. Vi snackade, både djupt och flummigt, åt skräpmat, spelade tv-spel, kollade på youtube och bara njöt av att få spendera tid tillsammans. Fram mot slutet av dagen då jag snart skulle åka hemåt, kom vi in på ett samtal om min tro och jag fick dela att jag tror att Jesus blev korsfäst för våra synders skull, så att vi som tror på Honom som vår Herre och Frälsare kan bli räddade från den domen vi alla egentligen förtjänar. Jag fick dela hela evangeliet för honom. Men vid det tillfället blev min vän ganska fundersam, bekymrad eller obekväm. Jag kunde inte avgöra vad det var, men något av det jag sa gick inte riktigt in. Min vän hade under hela samtalet bara nickat och tillagt saker som “Det är bra att du funnit din tro, jag är glad för din skull men det är inget för mig”. Men när jag hade pratat klart om evangeliet, det glada budskapet, hände det något. Om jag inte minns helt fel, så sa min vän ungefär såhär: “Åh… Det låter ju verkligen jättebra. Men grejen är att jag måste skaffa ett bra jobb, flytta hemifrån, pussla ihop mitt liv och få en stadig grund att stå på innan jag kan ha tid att komma till Jesus, innan jag kan fokusera på kyrkan”.

Det högg till i mig. Jag blev ledsen över att min vän kände så, men samtidigt så vet jag att sanningen om Jesus är annorlunda och att jag var tvungen att berätta som det var. Jag berättade ett vittnesbörd om en man som varit fast i ett grovt drogmissbruk i en stor del av sitt liv, och när han låg på rehab och var på botten av sitt liv, ropade han till slut på Jesus. Jesus kom och förvandlade hans liv och nu är mannen pastor, missionär, gift och har ett helt annat liv tack vare Gud. Sedan berättade jag att Jesus inte vill se att man är perfekt inför Honom, utan Han vill först att du kommer till Honom och ber om förlåtelse och hjälp. Att du lägger hela ditt liv i Hans händer så att Han kan ta hand om det, bara för att Han älskar dig mycket. Efter det blev min vän berörd. Jag sa att Jesus har en plats för honom också, för jag vet att han har en plats för alla som tror på Honom. Min bön och mitt hopp är att denna kompis till mig ska bli frälst en dag!

Omvändelsen
Med det sagt menar jag att jag tror att det är såhär i väldigt många människors liv idag. Även i mitt ibland. Vi får en bild av Gud, att Han är så perfekt, helig och över allt annat. Vilket är otroligt sant. Men vi får också för oss saker som att ”varför skulle Gud bry sig om mina små problem/synder” eller ”äsch detta behöver jag inte be om, detta klarar jag själv.” Vänner, vi får verkligen inte glömma att det är helt omöjligt för oss att behaga Honom genom oss själva. Vi som kristna måste komma ihåg vilken grund det är vi står på när vi gör saker. För om du försöker “pussla ihop” ditt liv utan Guds hjälp kommer du snart se att du faller, och vem ska fånga dig då om du bara har dig själv att gå till? Vi måste förstå att den enda stadiga grunden att stå på är Jesus själv och att lika lite som vi är frälsta av våra goda gärningar så kan vi försöka behaga Gud i oss själva. Återigen, vi måste förstå det som står i Matteus 9:12-13

De friska behöver inte läkare, utan de sjuka.”

och vidare

“Barmhärtighet vill jag se och inte offer. För jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare till omvändelse.”

För själva grejen med omvändelse tror jag är att vi måste förneka oss själva, ta på oss våra kors och se Jesus som vår Herre och räddare, och inte oss själva. Ibland behöver vi nästan få det upptryckt i våra ansikten att vi inte klarar oss själva, för att börja komma till Jesus igen. För Han vill bara ta allt vi tänker på, allt vi kämpar med, all vår synd och bara röja det åt sidan. För Han har fått all makt i himlen OCH på jorden, och Han vill bara att vi ska komma till Honom. Så mitt råd idag är att vi alla ska börja om, att vi ska kolla tillbaka på korset och inse vem det är vi följer och varför vi följer Honom för att sedan få ny kraft att vara det vi är kallade att vara – Guds barn och lärjungar som sprider ljus ute i världen.