”In You Alone” – texterna förklarade

Jag bestämde mig för ett tag sedan att jag skulle släppa två av de låtar som jag skrivit och spelat in hemma, på en liten singel som jag kallar ”In You Alone”. I samband med det vill jag förklara vad texterna till låtarna faktiskt innebär, rent bibliskt, stycke för stycke, eftersom jag tycker att texterna är viktigast i låtarna.

För att göra det tydligt: Det som skrivs i kursiv stil är låttext, och det som skrivs som vanligt samt är indraget, är förklaringar till föregående låttextstycke.

In You Alone
On a cold winters’ day

What can I hope for
What can I dream of
And not fall apart

När jag skrev den här versen satt jag och kollade ut genom fönstret, där snön sakta föll ner, och jag kände mig ganska uppgiven. Vad finns det egentligen i den här världen som är värt att hoppas på, när allt kommer kring? Allt är så förgängligt. Vad finns som jag kan längta efter, utan att behöva känna mig uppgiven?

I know I shouldn’t love this world
‘Cause it is evil
And it’s against
All of Your love

Den här versen har sin grund i två bibelord med samma innebörd:

”För allt det som är i världen, köttets begär och ögonens begär och ett högfärdigt levnadssätt, det kommer inte från Fadern utan från världen. Och världen och dess begär förgår, men den som gör Guds vilja förblir i evighet.” 1 Johannesbrevet 2:15-17

”Ni äktenskapsbrytare och äktenskapsbryterskor, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara världens vän blir Guds fiende. Eller menar ni att det är tomma ord då Skriften säger: Med avund längtar Anden som bor i oss?” Jakobsbrevet 4:4-5

Med världen menas alltså inte de människor som finns i världen, utan den ondska som genomsyrar världen, vilket Johannes beskriver som ”köttets begär och ögonens begär och ett högfärdigt levnadssätt”. Du kan läsa mer om vad köttets gärningar är i Galaterbrevet 5:19-21. Vi förstår alltså att den här världen vi lever i inte är god i sin natur, och att den inte lever i överensstämmelse med Guds vilja. Därför ska vi heller inte älska världen. Däremot ska vi älska de människor som är i världen, trots att de gör dumma saker.

So help me put my trust
In Your love
Build my house
On Your word

Här kommer vändpunkten! I Gud och Hans fantastiska kärlek kan vi få äkta en ro, som inte är förgänglig. Världens glädje är förgänglig, men Guds glädje är evig. Detta är helt enkelt en bön om hjälp att sätta min tillit till Honom, och inte till det som den här världen har att erbjuda. Det finns förvisso mycket gott som den här världen har att erbjuda: äktenskap, vänskap och familj är några tydliga exempel. Men trots detta är den enda grunden som håller i evighet Gud.

I love You
Love Your grace
Love Your Word

En enkel kärleksförklaring till Gud. Jag älskar Honom, jag älskar Hans nåd, och jag älskar Hans ord.

I know I
Must trust in You
In You Alone

Låtens centrala tema: Det är bara på Gud jag ska förtrösta. Som Petrus sa: ”Herre, till vem ska vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och är övertygade om att du är Kristus, den levande Gudens Son.” (Johannesevangeliet 6:68-69)

God, I wanna spread Your word
All around
I know people need it
To be saved

Här är låtens kanske mest allvarliga del. Som kristna vet vi att den enda vägen till Gud är genom Jesus Kristus, och att de som dör i sina synder utan att ha tagit emot Jesus inte får komma till himmelriket, utan tvärt om måste gå bort från Gud till en evig pina som kallas helvetet. Det är något som borde få oss kristna att känna stor nöd, liksom Gud kände en sådan stor kärlek för mänskligheten att han valde att med sitt eget blod betala priset för vår skuld, och dö för vår synd, genom Jesus.

Vad kan vi göra åt saken då? Jo, helt enkelt predika evangeliet, så att människor kan bli räddade! Chansen att predika evangeliet är nu, för Gud har inte lovat oss imorgon. Och som jag hörde någon säga: Evangeliet är bara goda nyheter om det kommer fram i tid. Så viktigt!! Så otroligt viktigt!! Be gärna för mig att jag ska bli bättre på detta också, för jag tycker ärligt talat att det är svårt.

So help me to be brave
‘Cause I am weak
I am a child
In Your Arms

Helt enkelt: Gud hjälp mig att våga predika Ditt ord, för jag är så svag!

And I know
I’m only strong
When I’m with You

En ytterligare förstärkning av låtens huvudtema: Vi är bara starka i Gud.

Du världens ljus
Du, Du världens ljus

Som stigit ner
Ner i det mörker
Som jag förtjänat

Jesus är världens ljus som friköpte oss från helvetet med sitt eget dyrbara blod. Vi har gjort oss förtjänta av mörkret, eftersom vi syndat, men Gud valde att bära synden i sin egen kropp på korset, och alltså själv betala priset för vår skuld. Det gjorde Gud av kärlek, för att han älskade oss! ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. För Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” (Johannesevangeliet 3:16-17)

Tog all min synd
In i Din kropp
Så jag får leva
Leva med Dig

Jesus bar våra synder i sin kropp, för att vi skulle kunna få ett evigt liv. Ett evigt liv med Gud. Den kärleken är helt omöjlig att förstå för en människa. Här om natten låg jag magsjuk. När jag låg där och mådde som mest dåligt kunde jag inte låta bli att tänka: Om jag mår såhär dåligt när jag är magsjuk, hur extremt mycket värre måste inte Jesus ha haft det på korset?

Hör min bön:
Hjälp mig se, hjälp mig gå
På din väg
Jag ger mitt liv i Din hand
Gå med mig, ta min hand
Var hos mig

En enkel bön om hjälp att gå på Guds väg. Vi klarar inte av att gå på Guds väg i egen kraft, utan vi behöver hjälp från ovan. Det här är nog en bön som vi behöver be oftare än vad vi gör.

Här kan du lyssna på låtarna
Om du vill lyssna på låtarna kan du göra det här:

http://www.nimbitmusic.com/felixahlvlinder/#inyoualone.3

eller