I begynnelsen…

”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.” Första Mosebok 1:1

En plan bakom skapelsen
Att förstå att det finns en Skapare bakom skapelsen är viktigt. För om vi är skapade av någon, är vi också skapade av en anledning och med ett syfte. Vi är då inte bara en sammansättning av atomer som råkar ha en hjärna att tänka med och ögon som kan se, utan någon (läs Gud) hade en plan med oss.

Den som öppnar sin bibel och börjar läsa från första kapitlet, får veta svaret på den kanske mest diskuterade frågan genom tiderna: Varifrån kommer vi och varför är vi här? Det är naturligtvis viktigt att vi får svaret på det innan vi läser resten av Bibeln, för annars skulle de nästkommande 1000 sidorna av boken vara otydbara.

Om vi inte förstår att det finns en plan bakom skapelsen, förstår vi heller inte att vi ska bruka den så som Skaparen har tänkt att den ska brukas. I en värld utan syfte är det ju upp till var och en att skapa sina egna syften. Och det kan knappast finnas något rätt och fel att förhålla sig till i en sådan värld.

Alltså: Att förstå att det finns en Gud som haft en plan när han gjorde oss, är essentiellt för att kunna förstå varför vi ska rätta oss efter Hans ord.

Det är med andra ord inte konstigt att okristna människor får problem att förstå Bibeln ibland. Ett exempel på det är när Bibeln säger att män endast ska gifta sig med kvinnor, och kvinnor endast med män. Den moderna och sekulariserade människan undrar varför, och tycker att vi som håller fast vid denna mycket gamla och bibliska princip är galna. Men svaret är enkelt: För att vi tror på en Gud som hade en tanke med sin skapelse när han gjorde den.

Vår instruktionsbok
Och på samma sätt som en biltillverkare skickar med en instruktionsbok till varje bil han säljer, har Gud givit oss en instruktionsbok för sin skapelse. Om vi då förstår att människan är skapad av Gud, har vi två val. Antingen kan vi låta bli att rätta oss efter vår Skapares instruktionsbok och leva som vi själva har behag till, eller så kan vi ödmjuka oss och bekänna att Skaparen har bättre koll på sin skapelse än vi.

Denne Skapare är sann och dessutom så god att Han själv har tagit straffet för alla gånger vi missbrukat och kommer missbruka skapelsen.

Vad finns det då för anledning att vara sin egen gud?