Förföljelsen

Världens mest förföljda folkgrupp
Kristna är den mest förföljda gruppen på planeten just nu. Det är ingen vacker syn att se Open Doors ”World Watch List”, som rangordnar de 50 svåraste länderna att vara kristen i. Varje år offrar tusentals människor sitt liv för sin kristna tro.

Nordkorea är det värsta exemplet på förföljelsen av de kristna. Där är det strängt förbjudet att ens äga en bibel, och om någon kommer på dig med att vara kristen, blir inte bara du själv straffad, utan med stor sannolikhet även hela din familj. Ändå räknar man med att det finns ca 400 000 tusen kristna människor i Nordkorea.

Be för de förföljda!
Idag skulle jag vilja uppmana till två saker. Det första är att be för våra förföljda trossyskon. Jag tycker att det är jätteviktigt! Om det hade varit du som var förföljd, hade du då velat att dina trossyskon i Sverige, som knappt behöver lida för sin tro alls, skulle be för dig? Be att de får uthållighet att klara av lidandet och be att de får ha sina ögon riktade mot det kommande målet: himmelriket, där de ska få stor lön. Be även att de ska få mat och be att förföljelsen ska upphöra.

Var beredd!
Det andra jag vill uppmana till är både tungt och viktigt: Var beredd på att du själv kan komma att få lida för din kristna tro en dag. Att det är säkert att bo i Sverige just nu, är över huvudtaget ingen garanti för att det ska fortsätta så de närmsta åren. Nej, tvärt om gör IS:s och islams framtåg i mellanöstern, att vi inte har någon anledning att tro att vi är garanterade en framtid med religionsfrihet.

Vi ska inte förlora vårt hopp, men det jag nu säger är viktigt: Vi ska vara beredda på att vi till och med kan tvingas för vår tro. Och den fråga jag nu ska ställa, ställer jag inte för att försöka sätta dit någon för att ha en svag tro, utan för att rannsaka och uppmana till beredskap: Om någon riktade en pistol mot ditt huvud, i dagsläget, och befallde dig att avsäga dig din kristna tro, vad hade du gjort?

Om du inte känner att du är beredd på att få lida för din tro, be då att Gud ska göra dig beredd! När/om förföljelsen kommer hit gäller det att vi är raka i ryggen och står upp för Jesus som aldrig förr.

Gläd er!
Det kanske låter väldigt dyster, det här… Men en sak vet vi! Vår lön blir stor i himmelen när vi får lida för vår tro på Jesus. Ja, Jesus säger till och med att vi ska vara glada, såpass att vi jublar, när vi får lida för vår tro här på jorden! Fattar ni då hur fantastiskt det kommer att bli i himmelriket?! Nej, inte jag heller! Lyssna här:

Saliga är de som är förföljda för rättfärdighets skull, ty dem hör himmelriket till. Saliga är ni, när människorna hånar och förföljer er och lögnaktigt säger allt ont emot er för min skull.  Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. Ty så förföljde de profeterna som var före er.” Matteusevangeliet 5:10-12

Det här betyder inte att där lätt eller smärtfritt att lida för sin tro, men Jesus har givit oss ett fantastiskt löfte!

Dessa ord ur Apostlagärningarna är väldigt inspirerande, och handlar om de första kristna apostlarna, som nästan allihop fick lida martyrdöden för sin tro:

”Och de gick från Stora rådet, glada över att de ansetts värdiga att lida vanära för hans namns skull. Och de upphörde inte att varje dag i templet och i varje hus undervisa och predika evangelium om Jesus Kristus.” Apostlagärningarna 5:41-42

Vi behöver ha mer nöd i våra hjärtan för våra förföljda trossyskon och be för dem, tror jag. Men vi ska inte förlora hoppet, för Jesus har dött för vår skull!