Evangeliet är till för dig

Kanske har du någon gång tänkt tanken att ”det där med kristen tro är säkert bra för vissa människor, men det är inget för mig”. Den kristna tron uppfattas många gånger som ett vackert tillägg till livet som kan höja livskvalitén en aning, eller om inte annat som en trygghet för de stackarna som inte klarar av livet på egen hand.

Det är inte konstigt att vanligt folk ofta tycker att den kristna tron inte är så mycket mer än ett knippe fina värderingar, när den så många gånger framställs på just det sättet.

Men nu ska du få höra något! Evangeliet, det vill säga det glada budskapet om Jesus, är till för just dig. Det är inte bara en plusmeny till livet för de som vill höja livskvalitén, utan det är medicinen mot den värsta sjukdomen som någonsin drabbat mänskligheten: synden.

”För alla har syndat och saknar härligheten från Gud. och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, därför  att de är friköpta av Kristus Jesus vilken Gud har ställt fram som ett försoningsoffer genom tron, i hans blod, för att visa sin rättfärdighet, eftersom Gud genom sitt tålamod  hade lämnat de tidigare begångna synderna ostraffade, för att i den tid som nu är visa sin rättfärdighet, att han själv är rättfärdig och gör den rättfärdig som är av Jesu tro.” Romarbrevet 3:23-26

Synd?!
Man kan då undra vad den där synden är för något. Jo, i grunden kan man säga att synden är bortvändhet från Gud. Synder är de gärningar vi gör som går emot Guds vilja, med andra ord allt vi gör som inte är rätt.

Bibeln säger att alla är syndare. Och det kan nog de flesta hålla med om. Eller känner du någon som lyckats leva ett liv utan att bryta mot Guds lag?

Nu är det så att Gud hatar synd – tack och lov, för annars hade han ju inte varit god. Då kan man ju undra vad Gud har med mig att göra, jag arma syndare, som gör fel mest hela tiden. Varför finns det någon anledning för mig att söka Gud, om jag ändå är full av det som Gud hatar?

Jo, nu ska du höra: Gud älskar syndare.

Ett brott förtjänar ett straff, men Gud är full av nåd
Det är inte svårt att förstå att ett brott mot den svenska lagen förtjänar ett straff. Samma sak gäller även i Guds rike. Gud är ingen likgiltig Gud som inte bryr sig om att vi syndar, utan han är en rättfärdig domare. En dag ska Gud nämligen döma oss alla, efter våra gärningar: antingen döms vi då till ett evigt straff och kastas i helvetet, eller en evighet med Gud i Hans rike.

Men lyssna nu, för det här är viktigt! Skillnaden mellan den svenska domstolen och Gud är att Gud älskar sina brottslingar, så mycket att han inte vill ge dem det straff de förtjänar. Men synden måste fortfarande röjas ur vägen, för att straffet inte längre ska vara nödvändigt. Därför sände Gud sin son Jesus att själv ta vårt straff, och bära våra synder i sin egen kropp när han dog på korset.

Däför får vi förlåtelse för våra överträdelser när vi omvänder oss till Jesus och tror på Honom.

”Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. För Gud sände inte sin Son till värl­  den för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds enfödde Sons namn.” Johannesevangeliet 3:16-18

Så vad betyder detta? Jo, att evangeliet är till för dig och inte bara för de fromma och bra människorna! Tvärt om är evangeliet till för just dem som förstår att de är svaga syndare. Evangeliet är inte till för att ge människor njutning i det här livet, även om Gud vill ge oss frid i vårt barnaskap hos Honom. För sann frid kan vi inte finna i oss själva, utan den får vi när vi inte längre förlitar oss på oss själva, utan på Honom som inte är så svag som vi är.

Guds existens
Då finns en relevant fråga kvar: Finns Gud? För om han inte gör det, så är allt jag skrivit i detta blogginlägg fullkomligt irrelevant och rena flummerierna. Tack och lov är Gud inte en anonym gud som sitter i sin himmel och undviker att uppenbara sig för mänskligheten. Förutom att vi kan förstå att Skaparen finns genom att kolla på skapelsen, på samma sätt som vi förstår att det måste finnas en konstnär ifall det finns en tavla, så finns det gott om vittnesbörd som vittnar starkt om Guds existens. Jag känner flera människor som har blivit botade från obotliga sjukdomar och åkommor just när människor har bett till Gud för dem – för att inte tala om de som blivit befriade från ångest och oro när de kommit till Gud. Jodå, Guds existens bör vi inte förneka, även om det är lätt att vara tveksam i denna värld.

Gå inte miste om denna chansen att tro evangeliet! Chansen finns nu men kanske inte imorgon. Var inte rädd för att söka Gud och be Honom om hjälp att tro.