Bibeln om homosexualitet

Det är en brännande fråga idag. Homosexuellas rättighet att leva ut sin sexualitet 
tycks vara den allra heligaste politiska frågan i västvärlden. Och om du inte rättar dig i ledet och tycker som alla andra,kan det få allvarliga konsekvenser. Här om sistens var det en präst som petades från Svenska kyrkan då han i en insändare uttryckt kritik mot RFSL.

I detta inlägg kommer jag att ta upp frågan vad Bibeln säger om homosexualitet.

Känsligt ämne
Homosexuella är en grupp som genom åren fått utstå mycket hat, och många människor, även kristna, har behandlat dem på ett felaktigt sätt. Så låt mig börja med att lägga ner mina vapen. Jag är inte ute efter att döma någon människa. Jag tänker heller inte säga att någon är mindre värd än en annan. Och jag vill vara tydlig med att det jag skriver här inte är menat att vara offensivt mot någon. Gud älskar dig, vem du än är.

Idag lever vi dock i ett land där den som har en klassisk äktenskapssyn, dvs. att sex endast hör hemma i äktenskapet mellan man och kvinna, får utstå mer hat än de flesta homosexuella. Det är i varje fall min uppfattning.

Jag vill skriva om homosexualitet för att visa vad Bibeln säger om det, och jag vill försöka mig på att förklara varför den säger som den gör. Jag vill ge dig förståelse för varför vi kristna tror som vi tror, och få dig att förstå att vi inte gör det för att vara elaka eller nedvärderande. Jag är nämligen övertygad om att det enda som kan göra dig fri är sanningen.

Bibeln om homosexualitet
Vad säger Bibeln om vår sexualitet? Kort och gott att sex endast är ämnat att vara mellan en man och en kvinna inom äktenskapet. Ingen annan stans hör sex hemma. Om du vill läsa mer om varför sex endast hör hemma inom äktenskapet kan du klicka här.

Låt oss titta på några bibelord:

”Du skall inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna. Det är avskyvärt.” Tredje Moseboken 18:22

”Därför utlämnade Gud dem åt skamliga begär. För även deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det som är mot naturen. Och på samma sätt lämnade också männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra och gjorde det som är skamligt, män med män, och fick själva ta emot den lön som de förtjänade för sin förvillelse.” Romarbrevet 1:26-27

När vi börjar tala om homosexualitet är det viktigt att säga att det är stor skillnad mellan att ha läggningen att attraheras av människor av samma kön och att leva homosexuellt. Det finns många kristna som upptäckt att de tänder på människor av samma kön, men som för Guds skull valt att inte leva ut sin sexualitet. De lever i celibat helt enkelt. Det är inte synd att leva på det sättet, utan snarare ärar det Gud.

Bibeln talar om att utöva homosexualitet. Så när Bibeln talar om homosexualitet som synd, handlar det om en homosexuell livsstil, där du gör homosexuella gärningar; till exempel ligger med människor av samma kön, eller tittar på dem för att ha begär till dem.

Bibeln talar om ett naturligt sexuellt umgänge, och ett som är mot naturen. Det naturliga sexuella umgänget är alltså mellan man och kvinna i äktenskapet, och det onaturliga är sex mellan två män eller två kvinnor. Uppmärksamma uttrycket ’mot naturen’. Det säger oss nämligen något: Gud hade en plan med sin skapelse. Och när vi går emot den planen, handlar vi mot naturen.

Gud hade en plan
Detta är grunden till att förstå varför Gud inte tillåter oss att göra vad vi vill med Hans skapelse. Gud hade en plan med sin skapelse. Han hade en tanke med att träden skulle vara gröna och inte rosa, Han hade en tanke med att himlen skulle vara blå och inte grön, och Han hade en tanke med sina skapelser mannen och kvinnan. Hans plan var att de två skulle föröka sig och leva tillsammans livet ut. Det är så Gud vill ha det, det är så Han skapade oss, och det är så vi mår bäst av att leva. Gud skapade inte mannen för att ligga med en man, och inte heller kvinnan för att ligga med en kvinna. Svårare än så är det egentligen inte. Vi är en del av Guds design.

Skillnaden är stor mellan att tro att det finns en Gud som haft en plan med sin skapelse och att inte tro det. Det är fullkomligt avgörande i synen på en fråga som denna. För vi som tror att Gud skapat oss, vill rätta oss efter Hans plan. Det är inte konstigare än att den som köper ett par skor, vill rätta sig efter planen som skotillverkaren hade med skorna. Att de ska bäras på fötterna exempelvis.

Lidande
Men är det inte taskigt mot de som inte är heterosexuella som måste leva ensamma, om de vill leva i enlighet med Bibeln? Jag är den första att säga att jag förstår att detta är en tuff fråga som innebär lidande för den som är kristen och inte heterosexuell. Men jag tror också att Gud har stor omsorg om en sådan människa och att Han kan ge henne kraft att klara det. Så är det ju här i livet, vi får utstå lidande av olika slag, eftersom synden har kommit in i världen och fördärvat den. Men vårt lidande kan föra oss närmre Gud, och göra oss mer beroende av Honom, vilket är bra.

Jesus säger själv:

”Detta har jag talat till er, för att ni ska ha frid i mig. I världen kommer ni att lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.” Johannesevangeliet 16:33

Celibat är bra
Men låt mig påpeka att det nödvändigtvis inte är något negativt att behöva leva i celibat. Snarare är det att betrakta som en gåva från Gud, eftersom det ger ditt liv helt andra möjligheter. Den som inte är gift kan lägga sin energi på andra saker än den som är gift och slipper de utmaningar som äktenskapet ger. Faktum är att Paulus, som skrivit flera böcker i Bibeln, rekommenderar alla människor att inte gifta sig, utan leva i celibat.

”Jag menar därför att på grund av den nuvarande nöden är det gott för en människa att förbli såsom hon är. Är du bunden vid en hustru, så försök inte att bli löst. Är du utan en hustru, så sök inte att få en hustru. Men även om du gifter dig, så syndar du inte, och om en jungfru gifter sig, så syndar hon inte. Men sådana kommer att ha svårigheter i köttet, och jag vill skona er.” Första Korintierbrevet 7:26-28

Din identitet
En annan sak som är viktig att påpeka är att din identitet som människa inte ligger i din sexuella läggning. Det är en lögn som världen försöker förgifta dig med. Jag är övertygad om att det är en anledning till att den här frågan har blivit så känslig och infekterad, att människor som är homosexuella tror sig ha sin identitet i att de är just homosexuella. För om de har sin identitet i sin sexuella läggning, går det inte att kritisera deras gärningar utan att också kritisera dem de är, deras identitet.

Men låt mig ge dig sanningen! Din identitet ligger i att du är skapad av Gud och därför har ett människovärde som är totalt oberoende av dina gärningar och din sexuella läggning. Är inte det något att vila i?

Synd och frälsning
Nu ska jag bli lite allvarlig. För Bibeln är mycket allvarlig när den talar om synd. All synd förtjänar nämligen ett straff, och det straffet säger Gud är att kastas i helvetet.

”Vet ni inte att de orättfärdiga inte ska ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Varken otuktiga eller avgudadyrkare eller äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, eller tjuvar eller giriga eller drinkare eller smädare eller utsugare ska ärva Guds rike. Och sådana var en del bland er. Men ni är rentvådda och ni är helgade och ni är rättfärdiggjorda i Herren Jesu namn och genom vår Guds Ande.” Första Korintierbrevet 6:9-11

Så till dig som är homosexuell. Det finns hopp och Gud älskar dig! Han vill att du ska komma till insikt om sanningen och bli frälst. Det blir du genom att omvända dig från din synd och tro på Jesus som din Herre och frälsare. Då får du evigt liv från Gud som en gåva. Du kan läsa mer om Jesus här.

”Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Johannesevangeliet 3:16