Bibeln – Guds ord

Varför är Bibeln så viktig egentligen? En flera tusen år gammal bok kan väl omöjligen ha allt för stor relevans idag?

Bibeln – Guds ord
Jo, minsann. Jag tror till och med att Bibeln är Guds ord. Vad betyder det? Det betyder att det som står i Bibeln inte är som texten i vilken annan bok som helst, utan att Gud har haft en plan med det som står där. För om det är så att Gud finns och skapade jorden och människan, så är det inte alls omöjligt att han ville skicka med användarna av hans skapelse en instruktionsbok. Det låter väl rimligt?

Instruktionsboken
När en mobiltelefontillverkare gör en ny telefon, så lägger de idag inte alltför stor vikt vid instruktionsboken. De vet att vi användare inte tycker om att behöva sitta och gräva i en tråkig instruktionsbok för att lära oss hur man använder telefonen. Istället så finns det ofta en snabb genomgång första gången du öppnar mobilen, där du på en kort minut får lära dig ungefär hur du ska använda telefonen. Men det är annorlunda med livet! Livet är inte alls lika lätthanterligt som en ny mobiltelefon. För oss kan det verka som en självklarhet att, om vi slänger en mobiltelefon i marken så går den antagligen sönder. Men när det kommer till hur vi ska hantera våra hjärtan, så blir det genast mycket krångligare. Det är inte längre självklart hur vi ska bära oss åt för att våra hjärtan inte ska falla till marken och gå sönder.

Men Gud är tillräckligt smart för att förstå detta. Därför gav han oss en fantastisk instruktionsbok, om hur vi bäst hanterar våra liv, ja, till och med andras liv. Den boken heter Bibeln. Och den handlar inte bara om hur vi bäst lever våra liv på jorden. Dess stora mening är att vi ska rikta vår blick på det som kommer efter det här livet. Att vi ska rikta våra ögon mot Gud, och ta emot honom som Herre över våra liv. Vilken befrielse att få bo i en så kärleksfull Faders händer!

Ta Bibeln på allvar!
Om vi tror att Bibeln verkligen är Guds ord (och det är ju såklart viktigt att tro), så är det därför väldigt viktigt att vi tar allt som står i den på fullaste allvar, som om det vore Guds ord till oss! Ja, till och med de raderna som kan verka fullständigt obegripliga för våra små huvuden. Till och med de raderna som fullständigt går emot allt vad politisk korrekthet innebär. Till och med de raderna som vi kommer att bli hatade för att tro på. För om det är Guds heliga ord, vem är då jag att sätta mig upp mot dem? Och om allt som står i Bibeln är gott, riktigt och gäller för alltid, spelar det ingen roll hur gammal boken än är.