Är Gud god?

För oss som är kristna är ju svaret på den här frågan självklart, men för de som inte är det är det inte en lika enkel fråga. Kan man verkligen sätta sin tillit till Gud, i tron på att Han är god?

Ett personligt möte med Gud
Ja, jag kan vittna om att Gud är god. Jag kan berätta om hur människor i min närhet, som har lidit av sjukdom och svåra skador, har blivit friska precis vid det tillfället då någon bett för dem. Jag kan berätta om vad Gud har gjort i mitt liv och hur mycket tryggare och lyckligare jag blivit sedan jag på riktigt släppt in Jesus i mitt liv. Sådana vittnesbörd är mycket kraftfulla!

Men jag tror att många människor behöver få ett personligt möte med Gud, för att förstå att Han verkligen är god. För när du verkligen möter Gud, försvinner frågan ifall Gud är god eller inte; det blir en självklarhet att Han är det. Och det beror inte på att någon har lyckats hjärntvätta dig till att tro på det sättet! Nej, en sådan tillit kommer inte från människors påverkan, utan från den levande Guden. 

Ibland kan man fråga sig varför det finns så mycket elände i världen, om nu Gud är så god och allsmäktig. Svaret är enkelt: Det är inte Guds fel att det ser ut som det gör i världen, utan människans. Det var inte Gud som släppte in ondskan i världen! Nej, det var människan. Gud gav nämligen människan friheten att göra som hon vill.

Men lyssna här: Gud sände sin son Jesus Kristus till världen för att ta straffet för din och min delaktighet i världens ondska. Detta gjorde Gud av kärlek, så att du och jag kunde få gåvan att en vacker dag få komma till ett nytt rike skapat av Gud, som inte får lov att fördärvas av ondska. Och det fantastiska är att du inte behöver göra dig förtjänt av denna gåva, utan det räcker med att ta du tar emot den från Gud. Det gör du genom att ta emot Jesus Kristus som din frälsare och Herre och börja tro på Honom. Visst har det ett pris att stå upp för kristen tro i denna värld, men det är inte det priset som tar dig in i himmelriket, utan det är Guds gåva.

Fråga Gud om Han finns!
När jag nu berättar detta för dig, att människor har blivit botade från sjukdomar precis när någon bett för dem, och att Gud är allt igenom god; är det då inte värt att i alla fall undersöka om jag talar sanning eller ljuger? För om jag inte ljuger, så finns det ju faktiskt stor anledning att tro att det finns en Gud. Jag skulle vilja påstå att detta är livets viktigaste fråga att ta tag i: Dog Jesus för mig på korset? Därför vill jag verkligen rekommendera dig att be en bön till Gud och be Honom att uppenbara sig för dig ifall Han verkligen finns. Det är helt ofarligt att göra det, för om Han inte finns så kommer Han ju heller inte att uppenbara sig för dig, och om Han finns så är det ju fantastiskt att du fick upptäcka det i tid!

Du kan be såhär enkelt:

”Gud, jag ber att om du finns, så ska du göra det mycket tydligt för mig! Jag ber att du verkligen ska uppenbara dig för mig, i så fall. Jag ber att jag ska få ett personligt möte med dig!”

Nu menar jag inte att det kommer att komma ner en blixt från himmelen med en lapp där det står ”Hej! Jag är Gud och jag finns!” direkt när du bett denna bön. Nej, var uthållig och vänta på svar. Och om du ber Gud att vara tydlig, så tror jag att han kan ordna det.

Så till sist ett fantastiskt bibelord:

”Be och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och det skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för honom som bultar skall det öppnas.” Matteusevangeliet 7:7-8