Alla ombord?

Tänk dig att du är på väg mot en semester på en solig paradis-ö. Du har fått både flygresa och hotell bokat i julklapp av din pappa. Det är nämligen så att din pappa befinner sig på paradisön och väldigt gärna vill vara med dig. Nu är det så att det visar sig att din flygresa innehåller en mellanlandning i Tyskland.

Du stiger av resans första flygplan i Tyskland och går mot flygplatsens terminal. Nästa flyg går om 3 timmar. Du sätter dig helt enkelt på en bänk i terminalen och väntar. Rätt som det är så ropar en röst ut i högtalarsystemet att ditt flyg är försenat, men att det kommer snart, så var beredd.

Du börjar se dig omkring i terminalen, och upptäcker att det finns en hel del spännande att titta på. Framför dig finns ett kafé som verkar lockande, bakom dig finner du en affär med alla möjliga spännande saker, och bredvid dig sitter den sötaste tjejen/killen du någonsin har sett. Det är i och för sig lockande att börja prata med henne/honom, men istället slänger du en blick på din flygbiljett. Biljetten är stämplad med ett märke: ”Paid by Christ the Lord”. ”Se där ja”, tänker du, och strax därpå blir dina tankar avbrutna av flickan/pojken som sitter bredvid dig. Hon/han börjar prata med dig.

Hon/han hälsar artigt och frågar om det möjligtvis är så att du också är påväg till samma ställe som henne. Jodå, det är du. Ni jämför varandras biljetter, och finner att de är identiska. ”Paid by Christ the Lord”. Snart är samtalet mellan er båda i full gång, och det dröjer inte länge förrän ni blivit goda vänner. Ni bestämmer er för att gå och ta en fika i kaféet alldeles intill. Ni sitter länge med varsin kanelbulle, och lär känna varandra riktigt bra. Sedan bestämmer ni er för att gå in i den där spännande affären på andra sidan terminalen. Ni är där inne en lång stund och tittar på alla underliga prylar. Ni köper dessutom lite godis och en dricka var.

Ni går nu båda två ut ur affären och tittar upp mot tavlan och en orolig känsla fyller er. Det är något som inte är som det ska. Då tittar ni ut genom fönstrena mot flygfältet och ser att ert plan precis ska lyfta och åka iväg. Ni försöker göra allt ni kan för att stoppa det! Ni pratar med flygplatsens personal, och frågar om det finns någon möjlighet att stoppa planet. Men ni möts bara av en sorgsen blick och ett ”det är redan för sent”.


Att vara Guds barn
Vi lever idag i ett samhälle där olika saker ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Vi ska se snygga ut, vi ska klä oss vackert, vi ska ha bra sociala relationer, och helst ska vi ha den senaste iPhonen. Men som kristna har vi i första hand fått en annan kallelse. Att vara Guds barn, som är beredda på vad komma skall när himmel och jord förgås och Gud upprättar ett nytt rike. Alla som är Guds barn och tror att Jesus är vår Herre är nämligen välkomna dit in! Och jorden är ju egentligen inte mer än ett ställe vi människor mellanlandar på innan det som kommer sen.

Vad innebär det då att vara Guds barn? Det innebär ju helt enkelt att bekänna att Jesus är din Herre, och tro på Honom. Men vad innebär det att leva som Guds barn? Jo, det innebär bl. a. att inte låta din mobiltelefon, dina kläder, eller ditt utseende bestämma över dig. Dvs, låt Gud komma före allt annat i ditt liv. Du är ett Guds barn och tillhör honom. Sätt då ditt hopp och din trygghet till honom! Och det är detta som vi nästan alla behöver brottas med idag. Vi vill så gärna så mycket annat än att vara Guds barn, och så glömmer vi till slut bort Gud. Och ett av alla problem med det är att vi blir oförberedda inför Jesu återkomst. Vi glömmer bort att vara vakna och beredda. Jesus var mycket tydlig med att vi måste vaka och vara beredda på Guds kommande rike.

”Men så som det var på Noas tid, så skall också Människosonens återkomst vara. Ty så som det var i dagarna före floden: De åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och tog bort alla. Så skall det också vara vid Människosonens återkomst. Då skall två vara ute på åkern, den ene skall tas med, den andre lämnas kvar. Två skall mala på kvarnen, den ena skall tas med, den andre lämnas kvar. Vaka därför, ty ni vet inte vilken stund er Herre kommer.” Matteusevangeliet 24:37-42

Om du liksom jag brottas med dessa frågor, eller känner att du vill överlämna dig fullt ut till Gud kan du be denna bönen:

Gud, hjälp mig att ha dig som Herre över mitt liv.
Hjälp mig att lägga ner mitt liv inför dig, så att jag blir beredd på dig Gud.
Förlåt mig för alla gånger som jag har satt andra saker före dig.
Hjälp mig att leva i tillit till dig, och tjäna dig både i prövningar och i medvind.
Amen.